פעמים רבות קוראים לחברה "חברת הייטק", בפעמים אחרות "חברת טכנולוגיה" או "חברה טכנולוגית" ולעיתים קוראים לחברה "חברת תוכנה"
האם יש הבדל ביניהן?
האם כל חברת טכנולוגיה, היא חברת הייטק?
האם מנהל מוצר יכול לעבוד בחברה שאינה הייטק?
המונח "הייטק" (High Tech) משמעותו טכנולוגיה עילית או תעשיה עילית. המשמעות היא שהחברה היא יצרנית טכנולוגיה מתקדמת, תוכנה או חומרה: בתחומי המחשוב, אלקרטוניקה וביוטכנולוגיה.
במרבית הארגונים הקיימים (אם לא כולם) קיימת טכנולוגיה בארגון. גם לפיצוציה בקצה הרחוב וגם לדוכן הגלידה יש מערכות מחשוב כמו: קופה, אתר אינרטנט, מסוף אשראי וכו'. אך לא כל ארגון שיש בו טכנולוגיה, הוא ארגון שמייצר מוצר טכנולוגי.
הינה כמה דוגמאות:
אמדוקס היא חברה שמייצרת תוכנה, מכאן שהיא חברת תוכנה (וכפועל יוצא גם טכנולוגית, הייטק)
חברת IBM היא חברה שמייצגת תוכנה וגם חומרה (וכפועל יוצא גם טכנולוגית, הייטק)
גוגל היא חברה שלא מייצרת תוכנה, אלא כלי אינטרנט. מכאן שהיא חברת אינטרנט (טכנולוגית, הייטק)
אינטל היא יצרנית מוליכים-למחצה (Semicondactors) ומכאן שהיא חברת טכנולוגיה בתחום האילקטרוניה/מוליכים (הייטק).
שופרסל היא חברה שווק קמעונאי (Retail), היא לא מייצרת תוכנה או חומרה, היא לא ייצרנית אלקטרוניקה או ביוטכנולוגיה נכון להיום - ומכאן שלמרות שיש לה שימוש נרחב בטכנולוגיה, היא לא חברת טכנולוגיה.
פאנגו היא חברה לניהול ותשלומי חניה, יש לה אפליקציה והיא מרכזית ומשמעותית, בלי האפליקציה לא ניתן להשתמש במוצר, אבל החברה לא מייצרת תוכנה או חומרה - מכאן שהיא חברה שיש בה טכנולוגיה אבל היא לא ארגון הייטק.
הקשר למוצר
מפתחים, מנהלי מוצר, בודקים, אנשי Data base וכו' יכולים להמצא בכל ארגון שיש בו מוצר, גם אם החברה "לא טכנולוגי" (לא הייטק). לחברת אוסם יכולים להיות מנהלי מוצר רבים, לדוגמא "מנהל מוצר - במבה", יתכן ובחברת אסם יש גם מפתחים רבים שמקדמים את פיתוח אתר האינטרנט של החברה, את המערכות הפנימיות בארגון וכו'. תפקיד מנהל המוצר בחברה כזאת לא שונה בהרבה ממנהל מוצר בחברה "טכנולוגית", פיתוח הוא פיתוח וניהול מוצר הוא ניהול מוצר.
אז האם בכל זאת יש שינוי בתפקיד מנהל מוצר בחברה טכנולוגית לחברה שאינה טכנולוגית?
לטעמי, השוני היחיד הוא בסוג המוצר. מנהל המוצר שאחראי על מוצר פיזי, כמו: שבב אלקרטוני, ביסלי, חולצה - ידרש לידע והבנה בתחום המוצר הספציפי למנהל מוצר ביסלי דרוש חקר בתחום המזון, הבריאות, טרנדים בעולם בקולינריה, ידע בתחום החטיפים וקהל היעד כנראה שונה מניהול מוצר של שבב רדיו.
מנהל מוצר - שמנהל מוצרים מסוג תוכנה, בין אם התוכנה היא לשימוש פנים ארגוני או למכירה ללקוחות, ידרש להבין בתחום התוכנה, ידרש להכיר את יכולות הפיתוח, אג'יל, את קהלי המשתמשים השונים.
הבדל נוסף יכול לעלות בין מקרים בהם המוצר הוא תוכנה הנמכרת ללקוחות או לשימוש פנים ארגוני. בשני המקרים יש חקר משתמשים, בשני המקרים המוצר צריך לתת ערך ולענות על צרכי המשתמשים, רק שבעוד מוצרים לשימוש פנים ארגונים "מוכרים לקהל שבוי", מוצרי תוכנה שנמכרים ללקוחות ידרשו התאמה, שיווק ומכירה לקהל לקוחות שיכול לבחור אם לרכוש/להשתמש במוצר.
לסיכום - יש אין סוף סוגי מנהלי מוצרים ותחומי ידע
הינה רשימה חלקית של מקצועות ותפקידים
ככל שלחברה מוצר מוופקס ויעודי יותר, לחברה יש את הזכות לדרוש מנהלי מוצרים עם ידע וניסיון בתחום הספציפי. להכיר את מתודולוגיות העבודה, להיות מומחה אג'יל זה מעולה, אבל אם ידע רק בתחום התוכנה וידע מועט בתחום הקולינריה יהיה כנראה קשה יותר למנהל מוצר להשתלב בחברה כמו אסם
לא בטוחים אם יש לכם את הניסיון הדרוש? רוצים לגייס מנהל מוצר תואם לצרכים הספציפיים של הארגון שלכם?
אני כאן בשבילכם
Comments